Expositie: ‘Crime Passionel , portretten, stillevens, naakten’, schilderijen van beeldend kunstenaar Peter Colstee uit Arnhem

Opening: zaterdag 14 april van 15.00 tot 17.00 uur in Kunstmagazijn

Locatie: Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525WS Nijmegen

Duur: van 14 april t/m 12 mei 2018

Crime Passionel

Gecomponeerd als een film zonder zichtbare acties. Het onherroepelijke, onomkeerbare moment- de misdaad zelf – allesbepalend voor de toekomst – is geschied: Crime Passionel is de titel van een geschilderde voorstelling op doek dat centraal staat in de expositie van beeldend kunstenaar Peter Colstee. Een setting vol absurdistische en symbolische elementen. De kleurrijke achtergrond bestaat uit platte vlakken doorsneden met overwegend strakke lijnen en scherpe contouren die je doen denken aan een circuspiste. Het nodigt je uit te gaan zitten en te kijken naar wat komen gaat…

Recente portretten en stillevens

Met passie geschilderd zijn ook de kleurrijke, realistisch vereenvoudigde jongenskoppen. Colstee houdt zich niet krampachtig vast aan een stijl.

Ook in enkele stillevens die er hangen is de combinatie te zien van realisme en abstractie.

Zoals Helm de Laat over het werk van Peter Colstee zegt: “PETER COLSTEE is onmiskenbaar een figuratief werkend kunstenaar die zeer hecht aan de beheersing van zijn techniek als schilder, maar die het experiment met nieuwe technieken niet schuwt”. (2011)

Vroegere naakten

In de vroege werken zijn dauwfrisse, schaars geklede jongens het favoriete onderwerp van de Arnhemse kunstschilder.

Over die werken van Peter Colstee is geschreven: “Dat hij in zijn werk het raadsel toont van het realisme: zijn vlotte, bijna fotografisch weergegeven werkelijkheid weigert haar geheim prijs te geven”. (2001) en “Colstee’s techniek wordt steeds ambachtelijker en verfijnder. Zijn schilderijen hebben dikwijls een magisch-realistisch thema, zoals de slapende jongen in de fles”. (2002)

De combinatie van recent en eerder geschilderde werken versterken elkaar in deze spraakmakende expositie.

imagesS9QT2M2T