La Strada

Schilderijen en grafiek van Baukje de Loos in Kunstmagazijn.

Baukje de Loos Grafiek

Levendige straattonelen – Mensen als figuranten op terloopse plekken in de stad – een bar in een steegje – een kiosk … Monumentale gebouwen en interieurs lijken het gedrag van de mensen te beïnvloeden. Wie speelt de hoofdrol en wat is het decor in de kleurrijke schilderijen en sobere grafiek van beeldend kunstenaar Baukje de Loos?

 Baukje de Loos zelfportretBaukje de Loos (1979) studeerde aan kunstacademie Minerva in Groningen.

  • Expositie: ‘La Strada’ – schilderijen en grafiek van Baukje de Loos
  • Duur: zaterdag 17 september t/m zaterdag 29 oktober
  • Opening: zaterdag 24 september van 16.00 tot 18.00 uur
  • Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, 6525WS Nijmegen
  • Entree: gratis

Manier van werken

Schetsen vormen het uitgangspunt voor al haar schilderijen en grafiek. Zij maakt deze schetsen van gezelschappen in interieurs en tijdens haar stedenreizen, vooral naar Rome. Om de juiste ruimtes te creëren, zoekt ze vooral naar plekken die per definitie veel levendigheid veroorzaken. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van een terras, telefooncel, of een monumentaal bouwwerk. Terug in haar atelier gebruikt zij deze schetsen om een overtuigende ruimte te creëren. Het is voor Baukje belangrijk dat zij zelf op de plek aanwezig is en de situatie ervaart. Vaak plaatst zij in het gereconstrueerde stadsbeeld haar eigen figuranten. De binnenruimte en het stadsbeeld zijn gecreëerd voor de aanwezigheid van mensen.

Baukje de Loos schildert met olieverf, zowel nat in nat alsook in dunne lagen, waarbij zij ook messen en rollers gebruikt

Grafiek

De diepdrukprenten zijn kleiner alsook meestal de ruimtes die zij voorstellen: interieurs zoals huiskamers, bars en restaurants, met een meer intieme sfeer. De aandacht wordt in haar grafiek directer gefocust op de mensen zelf. In haar grafiek werkt zij uitsluitend met zwart-wit contrasten. In de diepdrukprenten werkt zij vanuit een plaat waarbij zij diverse technieken toepast om verschillende structuren uit te drukken. Daarbij maakt zij gebruik van onder andere het etsen, aquatint, vernis-mou, mezzotint en droge naald.

Lees meer over Baukje de Loos.