Wanneer|Vrijdag 4 maart
Aanvang |20.00 uur
Locatie | Kunstmagazijn, Kanunnik Mijllinckstraat 1-3 Nijmegen (Brakkenstein)
Lezing |De Spagaat tussen Kunst en Ambacht
Spreker | Lukas Stofferis
Prijs | € 5, voor niet-leden en gratis voor leden

Is de discrepantie tussen kunst en ambacht eigenlijk wel te overbruggen? Die vraag onderzoekt Lukas Stofferis, kunstfilosoof en directeur van de Academie voor Kunst en Ambacht, vrijdagavond 4 maart om 20.00 uur in het KUNSTMAGAZIJN.

We praten tegenwoordig nogal snel over het ambacht, maar in de context van ons Romantische kunstbegrip, waarbij de kunstenaar behalve maker ook vooral een naam, en merk moet zijn, loopt het toch wat stroef met dat begrip. Een ambachtsman lost als het ware op in zijn werk en hij levert zijn naam in voor wat hij maakt. Maar begrippen als bescheidenheid, gilde-kwaliteit en vakkennis helpen een hedendaags kunstenaar niet bepaald vooruit in de Art World. Lukas Stofferis gaat in zijn lezing diep in op de consequenties van deze twee zo ver uitleenlopende denkbeelden. Een aanrader voor elke hedendaagse kunstenaar en kunstliefhebber!

Lukas-Stofferis

Wie is Lukas Stofferis?
Drs. Lukas Stofferis (Amsterdam) is initiator en directeur van de Academie voor Kunst en Ambacht.  Afkomstig uit een familie van schilders en kleurspecialisten leerde hij al vroeg omgaan met het fenomeen verf. Zijn interesse in verf ging zo ver dat hij zowel oude teksten op dat gebied ging verzamelen en bestuderen, als dat hij veel praktisch onderzoek ging verrichten naar effecten van oude verfsoorten. Omdat hij deze kennis graag wilde delen is hij in 1999 begonnen met het geven van lessen en lezingen in klassieke schildertechnieken. In 2009 heeft hij de academie voor Kunst en ambacht opgericht. Hij studeerde monumentale vormgeving aan St. Joost (Breda), literatuurwetenschap (Tilburg), filosofie (Leuven) en kunsttheorie aan Jan van Eyckacademie (Maastricht). Naast zijn werk als docent en publicist onderhoudt hij ook (inter)nationale contacten op het gebied van educatie in klassieke verftechnieken, reconstructies en materiaaltechnische kwesties.