portretHjalmar-2

Op zaterdag 16 april opent kunstenaar Hjalmar Riemersma officieel zijn solo-tentoonstelling ‘De Roep van de Reuzen’ in het Kunstmagazijn. De tentoonstelling laat onder andere het bijzondere werk uit de serie Oud Alp zien, het resultaat van jaren onderzoek in de Alpen. De iconografie en tijdloosheid van deze bergstreek fascineren en inspireren de kunstenaar.

Alpenlynxoranje-Alp

Oud Alp
Oud Alp is een serie zeefdrukken, waarin Hjalmar Riemersma het dierenrijk van de alpen onderzoekt. In het grafische werk én in de schilderijen die hij naar aanleiding van de Alpen als inspiratiebron heeft gemaakt, brengt hij de dingen die hij daar tegenkomt tot leven: de steenarend, steenbok, sneeuwhaas, de eeuwenoude berghutten en de treinen. De titel Oud Alp is een verwijzing naar de bijnaam van de grootvader van Heidi die ‘Alte Alp’ werd genoemd. Het verhaal van Heidi, geschreven in 1880, en de omgeving waar het zich afspeelt, heeft Hjalmar Riemersma in grote mate geïnspireerd.

Techniek
Hjalmar Riemersma gebruikt in zijn schilderijen een nat in nat techniek en brengt de olieverf in smeuïge dikke lagen op. Hierbij gaat hij op zoek naar de grenzen van het feeërieke. Hij schept zijn eigen landschapsideaal, een verlangen naar een idyllische wereld die raakt aan de realiteit, maar vooral bestaat in zijn verbeelding en die van de toeschouwer.

Hjalmar-Riemersma-De-Roep-van-de-Reuzen-schilderij-olieverf-nat-in-nat-techniek-Kraai

De Roep van de Reuzen
In de tentoonstelling ‘De Roep van de Reuzen’ is de gehele serie zeefdrukken uit Oud Alp te zien. Daarnaast ook twee exemplaren van een nieuwe serie onder de titel Verrekijkers perspectief, het grote doek 14 steenbokken, en enkele andere werken.

De tentoonstelling is te zien in het Kunstmagazijn van 2 april t/m 14 mei. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 16 april van 16.00 tot 18.00 uur. Op donderdagavond 28 april om 20.00 uur geeft Hjalmar Riemersma een lezing over ‘De Roep van de Reuzen’. De entree is voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro.