AMENDEND, een serie olieverfschilderijen van kunstenaar Ralf Heynen

Van 17 november t/m 5 januari 2019

Opening: zaterdag 24 november van 15.00 tot 17.00 uur

AMENDED Hoe kan het dat het bezit van een machinegeweer grondwettelijk is verankerd in de VS?  Wat gebeurt er als je een aanvalswapen laat opduiken in ogenschijnlijk alledaagse taferelen? Deze vragen houden Ralf Heynen bezig. Het 2nd Amendment, het recht op wapenbezit in de VS – waaronder ook aanvalswapens – werd het startschot om dit conflict tussen geweld en schoonheid op doek te vereeuwigen. Wat doet dit met de toeschouwer? Het resultaat is een fraaie reeks van realistisch geschilderde olieverfschilderijen met de toepasselijke titel ‘Amended’.

WAT ZIE JE? Elk schilderij uit deze serie is een schouwspel op zichzelf. Klaarblijkelijk een doodgewone voorstelling  met voornamelijk jonge vrouwen die in een onbewaakt ogenblik met losse verfstreken zijn vastgelegd op het doek. Ze lijken allen ongestoord hun gang te gaan. De één kijkt op haar mobiel, de ander strijkt net haar hand door haar haren, een plastic tas van AH om de arm… Met afwezige dromerige blikken, zelfs als ze je recht aankijken. Tegelijkertijd is hun houding zelfverzekerd. De afstand met de toeschouwer wordt versterkt door het aanvalswapen dat elk van hen bij zich draagt. Op een achteloze dan weer liefkozende, koesterende manier.

De schilder zet deze lieftallig doch meedogenloos lijkende dames in een neutraal abstracte omgeving. In sommige werken ontpopt de achtergrond zich qua kleur en toon tot een landschap, terwijl in andere werken de achtergrond de suggestie wekt een binnenruimte te zijn. De kleding, huid- en haarpartijen zijn zeer gedetailleerd en zorgvuldig uitgewerkt.

DODELIJKE PRECISIE? Het totaalbeeld creëert de illusie dat de hoofdpersoon zo van het doek af kan stappen en elk moment in actie komt. Maar bekijk je de schilderijen van dichtbij, dan blijkt er geen enkele scherpe lijn tussen te zitten! Al bij de eerste indruk die je krijgt, word je op een verkeerd been gezet en dat fascineert.