Kunstmagazijn_18-2-e1457593729591

Een kleur- én kunstrijk duo zijn ze: Ingrid Oostendorp (52) en Peter Freriks (49). Sinds 1 januari zijn ze de nieuwe eigenaren van het Kunstmagazijn (voorheen Novio Arte). Afkomstig uit heel verschillende werkvelden, maar met een gezamenlijke passie, kunst! Ingrid is beeldend kunstenaar en na wat omzwervingen in Rusland en Kazachstan, woont ze nu alweer een aantal jaren in Nijmegen. Naast het Kunstmagazijn heeft ze een atelier in de Krayenhoffkazerne in Nijmegen Oost en is ze Russisch tolk/vertaler. Maar het liefste wat ze doet? ‘Bemiddelen’ tussen de gedachten van de kunstenaar en die van het publiek. Oftewel: het juiste kunstwerk aan de juiste klant koppelen.
Van marketeer, organisatieadviseur, veranderkundige, controller en financieel directeur tot eigenaar van Tax Tigers. Peter is een drukbezet man maar vindt daarnaast genoeg creativi-‘tijd’ voor de zakelijke tak van het Kunstmagazijn.

Kunstmagazijneigenaars

1. Hoe kennen jullie elkaar? En hoe zijn jullie samen bij het Kunstmagazijn verzeild geraakt?
Ingrid: “Peter doet de administratie en belastingaangiftes voor mijn bedrijf Tombola. Van daaruit werkte ik onder andere voor de kunstuitleen (toen nog Novio Arte). Op een gegeven moment vroegen de eigenaren van Novio Arte of ik de kunstuitleen niet wilde overnemen. Toen heb ik Peter om advies gevraagd.”
Peter: “Ik ben aan het rekenen gegaan voor Ingrid. In eerste instantie was het niet haalbaar voor haar om het alleen te doen. Toen ontstond het idee om de kunstuitleen samen over te nemen.”
Ingrid: “Ik was me ervan bewust dat ik een sterke compagnon naast me moest hebben staan die visie heeft op beleids- en financiële zaken en ook kunstminded is. Deze kwaliteiten heeft Peter allemaal en maakt ons een sterke combinatie. Ook staan onze ‘neuzen’ dezelfde kant op waardoor er ruimte ontstaat om de kunstuitleen de komende jaren te laten groeien.”
Peter: “En we vullen elkaar goed aan. Ingrid is verantwoordelijk voor het kunstinhoudelijke deel en is dé adviseur in de uitleen. Ze weet precies hoe ze onze klanten met het juiste kunstwerk moet matchen. Ik doe vooral het zakelijke deel maar denk ook graag met Ingrid mee over hoe we het kunstinhoudelijke kunnen invullen.”

2. Waarom wilden jullie het bestaande Novio Arte nieuw leven inblazen in de vorm van het Kunstmagazijn?
Ingrid: “De kunstuitleen is een oersterk concept en ik wilde niet dat het zou verdwijnen uit het Nijmeegse straatbeeld. De collectie bevat nu al ongeveer 1.500 werken van lokale, regionale en landelijke kunstenaars. Zonde als dat zou verdwijnen toch? Daarnaast was ik dus al betrokken bij de vorige kunstuitleen, maar ik wilde heel graag als mede-eigenaar zelf het beleid en de activiteiten kunnen neerzetten.”
Peter: “Ik zag vooral mogelijkheden voor een uitleen gecombineerd met een galerie en vond het een uitdaging in een heel nieuwe sector en werkveld actief te worden.”
Ingrid: “Daarnaast is de collectie de afgelopen jaren weinig veranderd. Ik wil die juist graag levendig houden. Daarvoor ben ik continue op zoek naar vooral díe kunstenaars (jong of oud, autodidact of academisch geschoold) die bij wijze van spreken dag en nacht met hun kunst bezig zijn en bovenal kritisch naar zichzelf kijken en zich blijven vernieuwen. Deze kunstenaars wil ik graag spotten en volgen. En ons publiek daarmee in aanraking laten komen.”
Peter: “Zelf merk ik dat ik dat ook ontzettend leuk vind! Sinds ik betrokken ben bij de uitleen heb ik al veel voor mij nieuwe kunstenaars leren kennen. Daar zitten ook kunstenaars bij waar we al jarenlang werk van hebben in de uitleen. Bijvoorbeeld van Pieter Becks – het lijnenspel en de dierenfiguren – spreekt me erg aan. We hebben veel meer van Pieter dan tot nu toe in de digitale collectie te vinden is en ik kan niet wachten totdat het voor iedereen toegankelijk is.”

Kunstmagazijn_13-2-e1457594068708

3. Heeft de locatie in Brakkenstein invloed gehad op jullie keuze om hier verder te gaan met het Kunstmagazijn?
Peter: “Er zijn voor- en nadelen aan deze locatie. We hebben hier een relatief grote en makkelijk vindbare plek met uitstekende parkeermogelijkheden. En dat is handig als je regelmatig kunstwerken komt terugbrengen en nieuwe komt uitzoeken. De spontane aanloop is hierdoor misschien wat minder dan in de stad, maar we werken hard om te laten zien dat we er zijn!”
Ingrid: “Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je eerst inhoudelijk de boel sterk moet maken, voordat je uitwijkt naar een eventuele andere locatie. Eerst de inhoud, dan het jasje! En stiekem hebben we al een nieuw jasje. De afgelopen twee maanden hebben we is er flink verbouwd en hebben we een hele mooie lichte open ruimte. En stap voor stap gaan we verder.”

4. Jullie als nieuwe eigenaren, een fris vernieuwd pand, ongetwijfeld nieuwe plannen. Wat kunnen we het komende jaar allemaal verwachten?
Ingrid: “We willen een plek zijn waar je graag komt als je van kunst houdt en waar je steeds opnieuw verrast wordt. In welke ‘bui’ je ook bent. Het kan zijn dat je blij wordt van alle kunst die we hebben en uitlenen, maar van mij hoeft dat niet perse. Kunst is een beelduiting en weerspiegeling van wat in iemands hoofd gaande is in de context van deze tijd. Dat maakt kunst in deze tijd bijzonder. Er is momenteel zoveel gaande in de wereld. En door de nieuwe media kunnen we daar niet meer omheen. Ik hoop dat deze bewegingen en stromingen ook zichtbaar worden in kunstuitingen die in het Kunstmagazijn te zien zijn. Dat maakt onze collectie ook sterk.”
Peter: “We willen dan ook als galerie spraakmakende exposities organiseren met bekende kunstenaars en met aanstormend talent, zoals Marloes Meijburg, Lisa Beckers en Esmee Seebregts. Ook willen we deelnemen aan kunstbeurzen in Amsterdam, Rotterdam, Duitsland en natuurlijk Nijmegen. Zo zijn we op 22, 23 en 24 april aanwezig op de Kunstraffinaderij in de Stevenskerk.”
Ingrid: “Naast de beurzen willen we regelmatig ’s avonds en in het weekend lezingen en andere activiteiten organiseren.”
Peter: “En we breiden onze designcollectie uit. Van glas- en keramiek ontwerpster Carina Riezebos staan binnenkort de eerste design voorwerpen in de winkel. De verdere opbouw van de collectie doen we geleidelijk. Zo kunnen we rustig kijken wat bij ons past en wat we onze klanten willen aanbieden.”

Kunstmagazijn_01-e1457541975130

5. Als laatste zijn we erg nieuwsgierig natuurlijk: wat hebben jullie zelf thuis aan de muur hangen?
Peter: “Mijn belangstelling voor beeldende kunst is ooit begonnen via Gerard en Hettie Krijnen, twee oud-compagnons. Zij hadden diverse kunstwerken en voor ons adviesbureau kochten regelmatig wat aan. Zo kwam ik in aanraking met Janos Bittenbinder. We hadden tekeningen en studies van wat uiteindelijk zijn bekende olifant zou worden. Ik ben zijn werk toen erg gaan waarderen. Sindsdien (al 30 jaar!) heb ik een groot aquarel van Janos, van een condor, bij mij thuis aan de muur.”
Ingrid: “Ik heb allerlei werken van collega’s in huis. Vaak geruild, gekregen en/of gekocht. Het hangt momenteel nergens, maar staat opgeslagen omdat ik mijn huis aan het opknappen ga. Daarna krijgt alles een mooie plek!”