Jan Hein van Rooy, Windjammer treksloot

MET HET OOG OP VOGELS EN LANDSCHAP

Een expositie van Jan Hein van Rooy – van 19 mei t/m 07 juli 2018

Officiële opening:  zaterdag 19 mei vanaf 15.00 uur

Openingswoord: Jan Lenders

In het kader van het European Green Capital jaar waartoe Nijmegen dit jaar verkozen is, presenteert Kunstmagazijn duurzame werken en sculpturen van beeldend kunstenaar Jan Hein van Rooy.  

Jan Hein van Rooy ((1940 -Beuningen (Gld.)) is voortdurend in dialoog met zijn directe omgeving: DE RIVIER, HET HOUT, DE AARDSE GROND. Deze basiselementen, direct uit de natuur zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden en van cruciaal belang. Een duurzaam proces met als resultaat landschappen met een monumentale uitstraling en de fraaiste vogelsculpturen

 ‘Moederland’ Spanje – landschappen

Samen met zijn levenspartner Ine Klijn reist hij elk najaar naar onherbergzame streken in de binnenlanden van Spanje. Ter plekke verzamelt hij kleurrijke pigmenten en bereidt hij zelf zijn verf dat hij bindt met caseïne voor zijn landschappen. Ook de droge naalden (diepdruktechniek) tekent hij in het landschap met een naald op aluminium platen. Onderwijl filmt Ine Klijn het proces met haar blik door de oog van de camera. Deze film Kleur van Moeder Aarde is ook te zien in de expositie. Het geeft een duidelijk beeld hoe in Spanje het werk tot stand komt en verder in het atelier wordt uitgewerkt.

 ‘Vaderland’ Nederland – vogelsculpturen

“Op een dag gebeurde het zomaar. Ik raapte een stukje hout op en zag in de vorm onmiskenbaar een vliegende aalscholver. Vanaf dat moment verzamel ik de stukjes hout die het rivierwater me vanuit de ooibossen brengt. Ik neem ze mee naar huis en geef ze een plaatsje in het ‘ornithologisch laboratorium’, zoals ik mijn drijfhoutverzameling noem…” (citaat van Jan Hein van Rooy uit de tekst geschreven door Trouwredacteur Cokky van Limpt…)

In zijn woonplaats Beuningen verzamelt Jan Hein van Rooy drijfhoutjes van niks. Bijna dagelijks struint hij door de uiterwaarden van de Waal en verzamelt hij drijfhout waar hij ‘iets’ in ziet. Met behulp van natuurlijke pigmenten en bindmiddelen tovert hij de drijfhoutjes om in zeer fraaie riviervogels,  soms direct herkenbaar – een ooievaar of een eend, dan weer in abstracte vorm – een vogel

Achtergrond

Jan Hein van Rooy kwam ter wereld in Voorburg bij Den Haag, net één maand voordat de tweede wereldoorlog uitbrak. Als kleinzoon van Berlage liet hij zich al vroeg inspireren door de reisschetsen van zijn opa uit Indonesië en Moskou. Hij volgde opleidingen in de jaren 60 aan het KABK in Arnhem en aan de Svenska Grafiska Selleskapet in Stockholm. Jan Hein van Rooy exposeert in vele galerieën en musea in binnen- en buitenland.